De când m-am apucat să citesc și să studiez Psihoterapia de Familie, nu există zi în care să nu vorbesc despre importanța familiei, despre locul ei aparte. Și când vorbesc despre asta, am un ochi care râde și unul care plânge, pentru că experiențele din propriile familii pot fi uneori atât de dureroase.
Familia este un sacrament, un spațiu al siguranței, al uniunii, al întregului, al iubirii, al liniștii, al pasiunii. Familia este primul contact al nostru cu lumea aceasta pe care venim, brațele mamei și ale tatălui ne poartă către căile nebănuite pentru noi la acel moment. Nu alegem noi familia în care să venim, dar sigur nimic nu este întâmplător. Apoi suntem învățați să facem primii pași, să spunem primele cuvinte, tot de familie. Creștem, mergem la grădiniță, la școală, visăm și ne dezvoltăm. Facem febră, suntem răciți, oamenii dragi din familie sunt acolo să ne amelioreze starea și să ne ajute. Descoperim lumea, oamenii, jocurile, natura, știind că cei dragi nouă sunt acolo, gata să ne primească înapoi în brațele lor, ori de câte ori simțim nevoia. Plecăm de lângă părinți fizic pentru a lua viața în piept, către facultate sau către joburi, prieteni. Știm că familia e acolo și putem reveni oricând. Decidem să ne facem propria familie, să legăm noi căi de iubire, familia e acolo cu noi. Naștem copii, îi creștem, ne dezvoltăm, ei sunt acolo, se bucură cu noi, de noi.
Indiferent despre ce subiect am alege să vorbim, nu putem să nu revenim la conceptul de familie experiementat de fiecare. Pentru că acolo, în familie este primul spațiu în care noi ne definim ca ființe iubitoare, cu încredere în sine, independente. În familia se naște sentimentul de siguranță și confort emoțional, grija pentru oameni, sentimentul de împlinire, de fericire.
Familia este locul cel mai de preț în care noi putem investi energie și timp. Acolo este punctul de plecare pentru copiii noștri, iar pentru noi, ca adulți, este un punct de creștere, de armonie. Putem foarte ușor să ne distragem atenția și să ne concetrăm pe aspectele pe care le considerăm mai importante (job, pasiuni, prieteni, etc), dar tot acasă, la familia noastră, regăsim sursa adevărată de fericire.
Sunt și oameni care experimentează familia dintr-o perspectivă dificilă și greu de vorbit, de reamintit. Sunt dureri din zona copilăriei, din sprijin pe care l-ar fi vrut, dar nu l-au avut. Sunt greu de dus momentele respective, sunt oameni care duc cu ei povara aceasta ani de zile până într-un punct când simt că nu mai pot. Partea cea mai bună a lucrurilor este că putem alege să facem pace cu trecutul nostru, îi putem da un alt sens, ne putem uita la el dintr-o perspectivă nouă care să ne fie folositoare. Să nu fugim de trecut sperând că timpul le va rezolva, să nu ne amăgim că peste ani o să ne doară mai puțin. Trecutul e parte din noi și cu noi în fiecare clipă, și dacă nu alegem o cale de rezolvare sănătoasă, mai devreme sau mai târziu va exista un trigger, o situație, un om, o întâmplare care va reactiva durerile din trecut. Și alegând să rezolvăm și să facem pace interioară cu noi și cu oamenii din viața noastră, putem alege să schimbăm viitorul și să nu reproducem inconștient greșeli care să ne ducă în același punct din care am plecat. Făcând asta, putem să ne construim propria familie în care să avem parte de o altă experiență, una care să ne împlinească și să ne dea siguranță, iubire și încredere.
Susțin familia prin tot ce ne poate oferi ea și susțin psihoterapia prin căile ei vindecătoare și împăciuitoare. Apelați cu încredere la oameni specializați și pasionați, care pot asculta și vă pot ghida. Sunt mulți oameni buni pe partea aceasta și prin pașii mici se pot obține bucurii imense.
Și…
Aveți grijă de voi și de familiile voastre!
Faceți-vă timp să stați cu oamenii dragi, să vă bucurați de ei, așa cum sunt, să vă conectați, să vă supărați și să o luați de la capăt!
Faceți activități împreună care să vă aducă mai aproape unii de ceilalți, gătiți, faceți piața, uitati-va la un film împreună, ieșiti în natură, bucurați-vă de soare și de sănătate!
Avem nevoie de lucruri simple pentru armonie și împăcare sufletească!
Iar dacă lucrurile nu funcționează așa cum vă doriți, atunci luați acțiune. Familia este / merită să fie spațiul unic de bine și iubire!
“If home it’s not sweet home, adjust!” (Institutul de Terapie Familiala si Practica Sistemica Dianoia)
Text: Andreea Arsene
Psihoterapeut de Familie
4 Comments
Raluca Andreea
Ma gandesc la cat de frumoasa ar putea fi viata noastra si lumea in care traim daca noi, adultii, am avea disponibilitatea de a explora tainele familiei si ale realei conectari intre parinti si copii, intre un EL si o EA.
Andreea
Asa este,Ralu!
Tudor
Mie mi-a luat câțiva ani ca să învăț cum să-i țin departe pe cei care-mi afectau timpul alocat familiei. Mergeam la cursuri despre team management, de educație financiară, de parenting etc ca să-mi dau seama de unul singur că cel mai important timp este cel pe care îl petrec cu propria familie. Ca să fi clar – acest timp nu implică și activități gospodărești. Nu. Este vorba doar de timpul pe care îl petreci cu soția discutând despre ceva, despre timpul petrecut cu copilul la locul de joacă, despre timpul alocat unei activități recreative ce implică toți membrii familiei.
Din păcate, acest timp necesită protecție. Există persoane egoiste. Există conflicte mediatizate excesiv. Există mereu ceva de făcut. Azi facem o excepție, mâine alta și apoi ne trezim într-o bună zi că așteptările de la familie nu ne mai sunt îndeplinite. Nimeni nu-și mai aduce aminte de ajutorul nemeritat acordat lui x. Nimeni nu-și mai aduce aminte că am stat peste program câteva ore la muncă pentru a repara greșeala șefului.
A nu se înțelege că încurajez izolarea în interiorul unei bule numită familie. Nu. Dimpotrivă. Sunt doar de partea celor care au decis să-și protejeze familia față de cei obișnuiți să profite de pe urma altora.
Andreea
Cătâ dreptate ai în tot ce ai scris! Cred că ar trebui să spui asta cu voce tare. Reprezinți vocea părții masculine dintr-o familie și ar fi bine să o audă mai multi bărbați.