Gânduri

Eu spun “NU” festivalurilor în centrul orașului!

Articolul de mai jos este stict părerea mea personală și se referă la Ruga ce tocmai a avut loc. Știu că vor fi oameni care nu sunt de acord cu mine, dar îmi asum. Eu tot spun NU blocării orașului pentru mici și bere.*

Lugoj este un orășel mic și cochet, în care trăiesc peste 40.000 de oameni. Are o istorie frumoasă, bogată și interesantă, iar râul Timiș care-l traversează de la un capăt la altul îi dă un farmec și mai deosebit. Oamenii sunt calmi și liniștiți, mulți tineri, au un zâmbet și o fericire pe față. Sunt altfel decât oamenii din centrul țării de unde vin eu.

Primaria Lugoj - Sursa foto Lugoj Info
Primaria Lugoj – Sursa foto Lugoj Info

 

 

 

Podul de fier - Eye in the sky
Podul de fier – Eye in the sky

An de an, pe timpul verii, acest orășel fain se transformă spectaculos, dar nu într-un sens bun. Centrul orașului se umple de tarabe de plastic și fier, de dimensiuni și forme diferite, cu prelate de culori diverse. Se vând de la gogoși la haine de blană, asortate cu miros de grătare și împănate cu muzica de pe scenă. Sunt o grămadă de chinezării care se vând, de la cățeluși rozi blănoși care latră la o apăsare de buton, la baloane cu diverse personaje, lângă ele inghețată la cornet, etc.

Până la 12 noaptea răsună muzica și se aude până dincolo de podul de beton. Se închide circulația în centrul orașului și toate parcările laterale ajung să fie supraaglomerate, nu se mai ține cont de reguli, fiecare își lasă mașina pe unde apucă, dar cât mai aproape de zona 0. Se blochează trotoarele și căile de acces pentru pietoni cu tarabe pe care comercianții își vând produsele.

Fără să fiu rea, mie nu-mi place imaginea pe care o capătă orașul acesta, care în ultimii ani mi-a devenit acasă. 

Nu-mi place pentru că viața noastră de zi cu zi ajunge să fie blocată 4 zile cât ține un eveniment în centru,  când ar putea fi făcut la marginea orașului.

Nu-mi place pentru că nu mă mai pot plimba seara pe mal, pentru că nu mai am acces, pentru că trotoarul respectiv e ocupat acum de o tarabă și o terasa improvizată.

Nu-mi place pentru că miroase a tot felul de mâncăruri și deserturi, iar lângă se vând argintării sau jucării de pluș pentru copii.

Nu-mi place pentru că e gălăgie până la 12 noaptea, când se termină muzica și cel puțin încă 1h dupa aceea până se retrag oamenii spre casele lor.

Nu-mi place pentru că nu văd niciun comerciant local care să-și promoveze și să-și vândă produsele.

Nu-mi place pentru că eu cred că orașul acesta are mult potențial și cu astfel de evenimente nu evoluăm.

Nu-mi place pentru că banii publici se duc și pe acest gen de activități, pe care eu personal nu le găsesc utile.

Deseori m-am întrebat: ce zic oamenii care își dau acordul pentru o mascarada de acest fel. Le place oare ce se întâmplă? Le place cum arată centrul orașului, punctul 0, zona ceasului electric când e în toi nebunia asta? Se simt bine? Iau si ei parte sau fug în alte zone să fie departe?

Eu atât mai zic (scriu) fără intenția de jigni pe cineva, asocierea orașului cu astfel de evenimente este și imaginea conducerii. Ne plac micii și berea, fumegăraia, traficul oprit, chinzăriile, blănurile, …atunci asta definește și conducerea și asta promovează.

Nu ne plac astfel de lucruri, atunci hai să ne unim vocea și să-i determinăm odată pe cei care decid pentru noi să mute astfel de evenimente acolo unde le e locul!

Hai să-l mutăm la marginea orașului, la plopi, pe stadion (cum se face în alte zone, deși aici alți oameni ar fi deranjați)!

Hai să susținem producătorii locali și ei să aibă locuri asigurate la evenimente de acest fel! Să susținem economia locală, meșteșugarii!

Hai să promovăm la astfel de evenimente cultura, educația, să învățăm ceva din cele 4 zile de sărbătoare!

Hai să putem alege și noi pe ce se duc banii noștri!

 

                     Text: Andreea Arsene

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *