Familie

Relația dintre frați

Eu nu știu cum este sa ai frați, sunt unicul copil in familia mea de origine. Dar ceea ce văd între copiii mei mi se pare absolut magic si încântător. Cand ii văd pe ei doi cum se ajuta reciproc, cum au grija unul de celelalt, cum întreaba despre cel care lipsește, cum se joaca impreuna si cat de bine se completează ca si temperament…. E ceva unic si spectaculos pentru mine sa stau pe margine si sa privesc doi oameni mici, dar mari in același timp, cum se protejează si se pun in valoare unul pe celălalt.

Cand am rămas însărcinată cu Ioan, printre primele lucruri pe care le-am auzit au fost chestiuni legate de cearta, de invidie, orgolii, gelozie. M-am gândit atunci la exemplele de frați din jurul meu. Aveam mulți care intrau in aceasta categorie de oameni, între care predomina sentimente cu o grea încărcătura. Dar am si multe alte exemple diferite, cu relații pozitive, cu armonie si ajutor reciproc. Atunci m-am gândit ca relația dintre frați nu e întâmplătoare, sigur se construiește in timp, nu apare pur si simplu.

A venit Ioan pe lume si atunci au început geloziile din partea Mariei. In primele 2 luni, il ignora total. Doar ma trimitea la el sa-l alăptez si să-l iau in brate cand plângea. Daca il tineam prea mult imi spunea ca si vrea in brate, ca si ea vrea sa mănânce si sa-i pun fix atunci pentru ca ii e foame tare si nu mai poate aștepta. Am citit atunci semnalele de a o reasigura ca si ea contează, ca si pe ea o mai iubesc si ca sunt acolo si pentru nevoile ei. Pentru a putea desluși corect toate aceste semnale m-au ajutat Programul de educație parentala “Cercul sigurantei” si cartea Dr. Laura Markham “Părinți liniștiti, frați fericiti”.

Părinți liniștiti, frați fericiti
Părinți liniștiti, frați fericiti

Dupa câteva luni de cand Ioan a apărut in familia noastră, ea a părut mai interesată de el. Sa-i arate jucăriile ei, sa-i dea sa mănânce cu lingurița si sa-l implice in spectacolele ei de prințesa. Am simțit ca a înțeles si ca l-a acceptat in viața noastră. Respingerea inițială făcea parte din procesul ei de adaptare la noua schimbare.

Cred ca au fost multe lucruri care au contat in a ajunge in acest punct. Gesturile simple, echilibru emoțional atât al meu, cat si al lor, ideea ca nevoile fiecăruia sunt importante, respect si iubire maxima. Dar inca un lucru care simt ca a adus o îmbunătățire majora a fost sa dormim impreuna, toti 4. Nu zic ca a fost sau ca este ușor, la primul sunet, la orice mișcare, la orice scârțâire de pat sau de parchet, ne deranjam toti. Dar a contat mult! Câteodată ma trezeam noaptea si ma uitam la ei doi cum dorm si imi imaginam cum se crează niște legături între ei, invizibile pentru mine, dar puternice pentru ei. Voi detalia intr-un articol viitor despre somn si ce facem noi ca sa ne fie bine pe partea aceasta.

Acum, relația dintre ei mi se pare ideală si frumoasa. Daca el ia un biscuite din pachetul pe care i-l întinde Pavel, mai cere unul…si pentru ea, pentru Mari. Daca merg la cumpărături doar cu el, ia ceva si pentru Mari, fara sa-i fi zis vreodată asta. Pe de alta parte, ea vine si-l imbratiseaza, il pupa, ii alinta in fel si chip, il introduce in programul ei de spectacol, il decorează cu tot felul de accesorii de-ale ei, zice ca e mirele ei. Sunt chiar minunați! Poate ma repet, dar pentru mine este o mare bucurie doar sa-i privesc, fara sa intervin in niciun fel, doar ma uit, ascult si ma simt fericita de ceea ce văd. Si parca relația lor a devenit si mai puternica de cand Maria a început grădinița. Hmmm….uite la asta nu m-am gândit pana acum cand scriu….

Nu as vrea sa creez cuiva sentimentul ca la noi totul este perfect, nu vai. Si la noi sunt discuții, certuri pe aceeași jucărie, dar predomina o atmosfera calda si frumoasa. Si despre asta vreau sa scriu azi, despre bine si despre fericire.

Ei, pentru ca imi doresc sa aflu mai multe despre ceea ce se ascunde in relația dintre doi frați, mi-am propus sa citesc cartea asta: “Psihologia relațiilor fraterne”, Editura Trei. Poate ca voi găsi raspunsuri la întrebările mele si voi înțelege in profunzime legătura asta unica dintre frați.

Psihologia relațiilor fraterne
Psihologia relațiilor fraterne

Tu ai citit cartea? Poți sa-mi spui ceva despre ea?

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *