Prima săptămana din luna August este dedicată Săptămânii Mondiale a Alăptării. Deși inca suntem in concediu si am luat un pic de vacanța de la blog, nu pot lăsa acest moment sa treacă fara sa scriu despre el.
Eu sunt pro alăptarea copilului pentru toate beneficiile pe care le are acest proces natural care nu necesita nicio intervenție exterioara, se întâmpla pur si simplu dupa nașterea copilului. Si procesul de alăptare ține, cred eu, cam atât cat vrea mama si apoi dupa dorința copilului. Unele mămici se opresc la 6luni, altele la 1 an, altele pe la 2 ani, altele merg pe principiul autointarcarii, adică cel mic (care posibil sa devină mare deja 3-4ani sau mai mult) sa decidă cand e pregătit sa renunte la țiți.
Unul din principiile mele este echilibrul si cred ca si aici e nevoie de un pic de echilibru, adică nici prea mult, dar nici prea putin.
Nu pun eticheta nici unei mame care nu a reușit sa alăpteze sau care a făcut-o doar o perioada scurta. Nu cred ca e rea voința, cred doar ca a lipsit o informare corecta sau ajutorul unei persoane specializate, a unui consultant in alăptare.
Pentru mine si copiii mei alaptatul a fost un proces frumos, care ne-a adus o mulțime de avantaje din care voi enumera câteva:
* Primul si cel mai important pentru mine in perioada lor de bebeluseala a fost somnul. Am putut dormi mai mult, nu era necesar sa ma trezesc sa le pregătesc laptele, sa fie la temperatura potrivită, sa dezinfectez sticle. Pur si simplu se trezeau, sus tricoul si copilul era deja servit cu cea mai buna hrana, fara niciun efort suplimentar.
* Anticorpii transmisi prin lapte i-au protejat pe amândoi de boli. Fiecare dintre cei doi au avut doar viroze ușoare de sezon.
* Am practicat si practicam co-sleeping-ul, adică am dormit toti impreuna, aproape de respirația mea, de bătăile inimii. Astfel am avut nopți linistite, știindu-se aproape de mama.
* Amandoi au avut o dezvoltare armonioasa si accelerata. Au luat foarte bine in greutate, au avut achizițiile specifice vârstei la care se aflau.
* Am putut pleca oriunde am dorit indiferent de vârsta lor. Era suficient sa fiu doar eu si hrana lor a fost asigurata. Nopțile la cort in Retezat la 4 luni, dormit la cabana la 6saptamani, cu barca in Delta la 2 luni, toate astea cred ca ar fi mai fost mai dificile daca nu-i alăptam si trebuia pregătit laptele.
* Hrana era gata oricând doreau, nu era necesar sa pregătesc nimic înainte. A fost o salvare de timp.
* Aspectul financiar este de asemenea important, nu am dat bani pe lapte praf, am putut să-i investim in altceva.
* Alaptarea este si un moment de conectare mama-copil, un moment de umplere a rezervorului emoțional.
* Alaptarea ajuta la refacerea corpului mamei dupa nastere, la retragerea uterului. Eu efectiv simțeam cum se contracta muschii uterului cand ii alăptam pe copii, ma durea, semănau cu contractile nașterii pe la 3-4cm, dar știam ca e de bine.
* Ajuta la scăderea in greutate si la revenirea la forma inițială. Eu am mai citit ceva interesant si in care cred: corpul are nevoie de 9luni sa aducă pe lume un copil, sa se transforme intern pentru a crea “casa ideală”, așadar sa avem răbdare si sa-i dam inca 9 luni sa se refacă si sa nu grăbim forțat procesul.
Sursele mele de informare cu privire la alăptare au fost:
1. Grupul de Facebook Alăptează!, secțiunea Files – sunt o mulțime de articole interesante despre alăptare
2. Blog-ul alăptează.wordpress.com
3. Site-ul elactancia unde citeam despre medicamentele acceptate in perioada alăptării
4. Cartea lui Jack Newman – Ghid pentru alăptare
5. Blog-uri de parenting: Gangblog, Prințesa urbană, In brate la mami
6. Cărți despre sarcina: Ghid psihologic pentru sarcina si maternitate (Corinne Antoine, Editura Psihologie Practica), Sa înțelegem Sarcina (Editura Minerva), Cel mai simpatic ghid de sarcina (Editura Humanitas), Conceptul continuum (Jean Liedloff)
Așadar, sa avem spor la alăptat, sa vedem procesul ca pe unul normal si nu ca pe o excepție si sa avem in minte multitudinea de beneficii atât pentru mama, cat si pentru copil.
Profit de ocazie sa reamintesc despre inițiativa Mirunei de a legaliza alaptatul in public, inca un pas spre normalitate, petiția poate fi semnată aici.