Am următoarea convingere: Cititul nu face rau! Ba chiar ne schimbă, ne ajută să ne dezvoltăm personal și profesional, ne deschide noi orizonturi, noi căi de a cunoaște oameni, de a evolua. Uneori, după o zi întreagă la lucru, după nopți nedormite, multe sarcini de făcut pe acasă, cu copiii, poate ne este dificil să găsim echilibrul și liniștea să deschidem o carte și să ne detașăm mintea de la celelalte activități.
Și pentru că și mie îmi e dificil uneori, m-am gândit: ce-ar fi dacă în fiecare zi aș citi minim 50 de pagini dintr-o carte? Asta ar însemna că în 5 zile aș putea parcurge 250 de pagini, ceea ce ar însemna o carte pe săptămână, 4 cărți pe lună, 48 de cărți pe an. Hmmm…oare e prea ambițios planul meu? Poate e prea puțin? Pe lângă activitățile de zi cu zi legate de copii, chestiunile administrative din casă, alergat, weekend-uri în natură?! Reușesc să respect cele 50 de pagini(minim)?
Am încercat să văd cum este. Realitatea e diferită, adică pare simplu 50 de pagini, dar depinde de carte. Sunt anumite cărți în care mă pierd, le devorez pe nerăsuflate, se termină și nu știu când am ajuns la final, dar sunt altele la care recitesc pagina și de 3 ori ca să înțeleg conceptul, să îmi pot face propria analiză și să-mi iau notițe. Așadar regula e bună, în ideea de a citi în fiecare zi, dar măsura necesită adaptare pentru fiecare volum. Ceea ce cred că este important cu adevărat, e să citim! Nu contează numărul de pagini pe zi, câte cărți pe lună, pe an, ci să citim. Orice carte ne cade în mână, să o răsfoim, să o întoarcem pe toate părțile, să o mirosim și la final să producă în noi o schimbare.
Despre ce este proiectul?
Ceea ce îmi doresc eu prin acest proiect este să trezesc interesul pentru citit. Și pentru asta (minim) o dată pe lună, mi-am propus să prezint câte o carte din cele pe care eu le parcurg, cu citate care m-au impresionat sau care mi s-au părut relevante, cu notițe personale luate în timpul citirii și la final cu reflecții și impresii.
Cu certitudine, articolul în sine nu va înlocui experiența trăită de fiecare cititor în parte. Ceea ce îmi doresc eu este să trezesc fărâma de curiozitate cu privire la cartea respectivă și dorința de a afla “pe pielea fiecăruia” despre ce este vorba acolo. Voi încerca să fac articolele cât mai scurte și sumarizate pentru a fi ușor de parcurs, deși va fi dificil cu câte notițe am luat pentru fiecare în parte, din dorința de a nu scăpa nimic esențial.
Domeniile pe care le am în raza de activitate în prezent sunt legate de psihologie umană, de terapie familială, de parenting și buna creștere a copiilor, alergare…și cam atât pentru moment.
Așadar, o dată pe lună în categoria Cărți va fi disponibilă prezentarea unui volum care mi-a plăcut și care în mine a produs o schimbare, un moment de tipul “Ahaa”și care cred că ar fi valoroasă dacă și alții ar ajunge să o citească.
Să avem spor la citit!