Calatorii

Reguli pe pârtiile de schi

Schiul si snowboard-ul au devenit o atracție pentru multa lume, unii mai pricepuți, alții mai învățăcei. Pârtiile sunt deschise oricărei persoane echipate cu tot ce ii trebuie pentru a aluneca la vale, însă din câte am văzut nu toti au la ei si un pachet de reguli.

Am scris mai jos doar câteva idei despre ce am apucat eu sa văd in scurta mea experiența pe pârtiile din România (Poiana Brașov, Șureanu, Semenic, Valiug, Muntele Mic), pentru ca deseori m-am simțit in pericol din pricina celorlalți sau am fost intrigata de comportamentul, atitudinea altora. Nu scriu asta pentru a judeca pe cineva,  ci pentru a trage un semnal ca unele lucruri nu sunt tocmai ok.

1. Alege sa schiezi / sa te dai cu snowboard-ul cu responsabilitate pentru viața ta si pentru a celor de pe pârtie. Nu-i pune in pericol pe ceilalți.

2. Adaptează-ți viteza dupa nivelul pe care il ai si dupa cat de bine poți controla schiurile / snowboard-ul.

3. Așteaptă-ți rândul la coada la teleschi, telescaun, nu te mai bagă in fata si nici nu te mai împinge.

4. Invata-l si pe copilul tău sa aștepte la teleschi, telescaun. Acum zici ca e mic si nu are răbdare, dar in curând va creste mare si va considera ca i se cuvine sa se bage in fata. Amintește-ți ca noi creștem viitori adulti! Daca ceilalți îți permit sa înaintezi fiind cu copilul, atunci asta este altceva.

5. Cei din fata ta nu te văd cand tu vii de sus cu viteza, asa ca fie anticipezi corect mișcarea celuilalt, fie reduci viteza astfel încât sa poți controla mai ușor schiul / snowboard-ul. Sau…pe amândouă, vezi regula nr. 1.

6. Daca ai venit sa-ți înveți copilul sa schieze, atunci stai aproape de el, nu-l lasa sa coboare singur pârtia in stilul “bomba”, viteza maxima de sus drept înainte, fara nicio cristiană, cu picioarele tremurânde si plângând. Asta nu e lecție de schi!

7. Tot pentru parintele care-si aduce copilul la schi: va rog, va implor, nu va mai legati copilul cu sfoara! Copilul aluneca, legat fiind cu sfoara de mijloc, iar in spatele lui e părintele care-i controlează miscarile prin tensionarea sforii si prin strigat “mai la stânga, mai la dreapta”, coborând in stilul bomba. Este extrem de periculos in cazul in care cel mic cade si sfoara se înfășoară in jurul lui si nu cred ca este deloc pedagogica abordarea.

8. Bucura-te de ziua asta, petrecuta in aer liber, la zapada. Încarcă-te de energie pozitivă! Poate nu ajungi in fiecare zi, poate ai avut de parcurs câteva ore sa ajungi aici, asa ca trăiește momentul.

9. Păstram regulile de bun simt, “Pardon”, “Scuza-ma”, “Mulțumesc”, aplicabile oricui, inclusiv omului de la teleschi. Poate ai sa zici ca asta e treaba lui, sa ne ajute cu teleschiul, dar ia gândește-te cat de bine te simți cand la lucru primesti un “Mulțumesc” dupa ce ai finalizat un raport sau ai trimis un mail, deși poate asta e tot treaba ta.

10. ?

Tu ce alte reguli mai consideri general valabile pentru a fi adăugate?

 

2 Comments

  • AdiB

    Servus Andreea,
    cand zici “sfoara” te referi efectiv la o sfoara?! Sau te referi in general, chiar si la hamuri speciale pt initiere in ski?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *